Placki twarogowe z jabłkami



SKŁADNIKI:
 

  • - 125 g twarogu półtłustego
  • - 45 g mąki orkiszowej (typ 630)
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżka cukru
  • - szczypta cynamonu
  • - pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • - pół jabłka
  • - 1 łyżka oleju rzepakowego
  • - 10 g orzechów laskowych

Twaróg przełóż do miski i ugnieć widelcem. Dodaj mąkę, jajko, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach, dodaj do twarogowej masy i ponownie wszystko wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i na małym ogniu smaż niewielkie placuszki (1 łyżka na 1 placka), z obu stron, po około 1 minucie. Podawaj z posiekanymi orzechami.


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Placki twarogowe z jabłkami