Chleb orkiszowy



SKŁADNIKI:
 

  • - 600 g mąki orkiszowej jasnej
  • - 10 g suchych drożdży
  • - 400 ml letniej wody
  • - 50 g miękkiego masła
  • - 2 łyżeczki soli
  • - 1 łyżeczka miodu
  • - 1 czubata łyżka sezamu
  • - 2 łyżki płatków owsianych 

Do dużej miski wsypujemy mąkę orkiszową jasną oraz dodajemy drożdże, miód, miękkie masło, letnią wodę i wyrabiamy z tego ciasto (ma być dosyć luźne), a następnie odstawiamy je na 5 minut. Po tym czasie dorzucamy sól, sezam, płatki owsiane i ponownie wyrabiamy przez 5 minut na małych obrotach robota. Następnie odstawiamy ciasto na kolejne 5 minut i po raz ostatni wyrabiamy jeszcze przez chwilę na małych obrotach. 

Tak trzykrotnie wyrobione ciasto powinno mieć idealną konsystencję - nieco mniej się kleić, być elastyczne i rozciągliwe. Teraz przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Czas wyrastania ciasta na chleb jest zależny od temperatury, w jakiej wyrasta, dlatego warto ustawić miskę w ciepłym miejscu, np. tuż obok kaloryfera. 

Gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy je z miski i raz jeszcze leciutko wyrabiamy (można oprószyć blat mąką). Następnie przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut, do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch smarujemy odrobiną wody lub oleju roślinnego za pomocą pędzelka i posypujemy płatkami owsianymi lub ziarnami. 

Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Upieczony bochenek od razu wyciągamy z formy i studzimy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu – najlepiej po ok. 8 godzinach od upieczenia.


AUTORKA: WANILIOWA CHMURKA (Facebook: waniliowachmurka, Instagram: waniliowachmurka)

Chleb orkiszowy