Kaszotto buraczkowe



SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)

  • - pół cebuli
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 duże ugotowane buraki
  • - 2 łyżki oleju rzepakowego
  • - 200 g mielonej piersi z kurczaka
  • - 150 g kaszy pęczak
  • - 500 ml bulionu
  • - przyprawy: sól, pieprz, tymianek
  • - 10 g nasion słonecznika
  • - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, a buraka zetrzyj na tarce na grubych oczkach. 

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Dołóż mięso mielone, przypraw je solą i pieprzem, i smaż, aż się zarumieni, jednocześnie rozdrabniając je drewnianą łyżką. Kiedy mięso będzie już gotowe, wsyp kaszę, dodaj buraki i wszystko dokładnie wymieszaj. 

Całość zalej gorącym bulionem i ponownie wymieszaj, po czym przykryj patelnię i gotuj przez około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania dopraw danie solą, pieprzem i tymiankiem, a przed podaniem posyp słonecznikiem i posiekaną natką pietruszki.


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Kaszotto buraczkowe