Parmezanowe kluseczki z bekonem i groszkiem



SKŁADNIKI:

  • - 1 kg ziemniaków
  • - 250 g mąki pszennej
  • - jajko “zerówka”
  • - 1⁄2 łyżeczki soli
  • - 100 g tartego parmezanu
  • - 150 g boczku wędzonego
  • - 250 g zielonego groszku (mrożony lub świeży)
  • - 20 g masła
  • - sól i pieprz
  • - cebula dymka

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, rozgniatamy, dodajemy sól i parmezan. Mieszamy, studzimy.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko. Całość zagniatamy tworząc elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki).

Gotowe ciasto dzielimy na części, każdą rolujemy i wycinamy mniejsze kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie przez dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w słupki lub kostkę boczek (do zrumienienia). Następnie dodajemy groszek, smażymy ok. 2-3 minuty. Dodajemy masło i ugotowane kluseczki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Danie podajemy z dodatkowym parmezanem i posiekaną cebulką dymką na wierzchu.

Smacznego!


AUTORKA: JESSICA NADZIEJKO  (Instagram: pluminchocolate)

Parmezanowe kluseczki z bekonem i groszkiem
Parmezanowe kluseczki z bekonem i groszkiem